CİSST’ten Ölüm Orucundaki Kaya İçin Açıklama: Geçmişteki Acılar Yaşanmasın

2006 yılından beri hapishanelerdeki hak ihlallerine yönelik çeşitli araştırmalar, yazılar, raporlar ve kitaplar yayınlayan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), ölüm orucunda olan Nurettin Kaya ve ölüm oruçların ilişkin basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada yaşamı ve insan onurunu savunduklarını vurgulayan CİSST, 20 Ekim 2023’te ölüm orucuna başlayan Nurettin Kaya’nın sağlık durumunun ciddiyetini anlattıktan sonra hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını vurguladı.

CİSST, geçmişte yaşanan acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için Nurettin Kaya’nın ölüm orucu eyleminin demokratik yollarla çözüme kavuşturulması için yetkilileri göreve çağırdı.

Öte yandan Kaya’ya destek amaçlı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlayan Alişan Gül ve Cemil Kurt’un da 85. günlerinde olduğu duyuruldu.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Nurettin Kaya, S ve Y Tipi Ceza İnfaz Kurumlarının kapatılması, mahpusların ailelerinin ikamet ettiği illere sevk edilebilmeleri ve tek başına tutulma koşullarının ortadan kaldırılması için ölüm orucundadır.

Kaya, 20 Ekim 2023’te tutulduğu Dumlu 1 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda ölüm orucuna başlamış, 29 Şubat 2024 tarihinde ise Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilmiştir ve burada ölüm orucuna devam etmektedir. Nurettin Kaya’nın Bolu F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevkinden sonra Alişan Gül ve Cemil Kurt, destek amaçlı olarak 13 Mart 2024 tarihinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlamışlardır.

Bugün itibariyle (05.06.2024) Nurettin Kaya ölüm orucunun 230., Alişan Gül ve Cemil Kurt süresiz açlık grevinin 85. günündedir. Bu süreçte Nurettin Kaya’nın sağlık durumu gittikçe kötüleşmiştir. Avukatı Doğa İncesu; Nurettin Kaya’nın 40 kilonun altına düştüğünü, ağız içindeki ve boğazındaki yaraların arttığını, sinir hasarından kaynaklı ayaklarında ağrıların arttığı, böbrek ve karaciğerlerinde şiddetli ağrı hissettiğini, nefes alma güçlüğü ve denge problemleri yaşadığını iletmiştir.

Ölüm orucunda olan Nurettin Kaya’nın sağlık durumu kaygı verici boyuttadır. Geçmişte Türkiye hapishanelerinde sürdürülen açlık grevleri ve ölüm oruçları sonucunda pek çok mahpusun hayatını kaybettiği veya kalıcı sağlık sorunları ve sakatlıklarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldığı da bilinmektedir.

Hiçbir şeyin yaşamdan daha kutsal olmadığını düşünen bizler, geçmişte yaşanan acı tecrübelerin tekrar yaşanmaması için Nurettin Kaya’nın ölüm orucu eyleminin demokratik yollarla çözüme kavuşturulması ve olası ölüm ya da geri dönüşü olmayan sakatlıklar yaşanmadan önce sona erdirilmesinde gerekli insani duyarlılığın gösterilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

CİSST KİMDİR?

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), insan hakları ihlalleri anlamında en riskli mekanlardan birisi olan hapishanelerde, mahpusların hak ve özgürlüklerini korumak; haklar, koşullar ve uygulamalar bağlamında hapishanelerin uluslararası insan hakları standartlarına ve insan onuruna uygun hale getirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş bir dernek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx